Édes-savanyú- csipős karfiol birsalmával
Karfiol pozitív hatásai közül kiemelendő a szív-érrendszerre gyakorolt, és a rákos sejtképződést megelőző hatása, valamint a gyulladáscsökkentő, és méregtelenítő hatása. Mint a legtöbb zöldség, és gyümölcs amit fogyasztunk, antioxidáns. A napi ajánlott C-vitamin mennyiség felét tartalmazza egy tál karfiol.. Van benne több féle fehérje, ásványianyag és vitamin, mint a K- vitamin, tiamin, riboflavin, niacin, magnézium, foszfor, B6-vitamin, folsav, kálium, mangán. Sokaknak okoz puffadást, amit fűszerezéssel, és főzés technikával, ki lehet küszöbölni.
A paszternák / pasztinák méltatlanul keveset használt, és nem sok helyen kapható. Nagyon ízletes, és gyógyhatású zöldség. Csökkenti a gázképződést emésztéskor. A vitamin, ásványianyag, fehérje, keményítő , pektin tartalma magas, és a vas, foszfor, kalcium tartalma is kiemelkedő. Mindemellett görcsoldó, és vizelethajtó hatása van az illóolajának. Babfélékhez is érdemes társítani íze, és jó hatásai miatt.
Hozzávalók 2 tányérhoz:
1 kis karfiol fele, 1 birsalma, 1 nagyobb pasztinák, 1/2 kápia paprika, gyömbér,2-3 gerezd préselt fokhagyma, zöld curry, őrölt kurkuma, szurokfű, őrölt zöldkardamon, só, olaj vagy kókuszzsír, őrölt koriander, és koriander levél. Ha ez nem elég tartalmas neked, lehet főt rizst, vagy főtt kölest készíteni mellé. Ezeket is érdemes fűszerezni, a fenti fűszerekből válogatva.
A zöld curry összetevői zöld chilli, fokhagyma, kurkuma, koriander, thai gyömbér (galangal), citromfű, shallots hagyma, kaffir lime, bors.
Vagyis, ha a fent felsorolt hozzávalókhoz teszel citromfűvet, és egy kis lime héjat, borsot és chillit, az ízhatása hasonló lesz, ha nincs zöld curryd.
A karfiolt kis rózsákra szedjük, a birsalmát, és a paszternákot félbe vágjuk felszeleteljük , a kápia paprikát kisebb kockákra vágjuk, és az olajon átkeverjük, és megfűszerezzük. A pasztinák és a kurkuma édes íze ellensúlyozza a birsalma savasságát. Ne fedjük le, ez fontos az elején, és a fűszerezés is a puffadást okozó anyagok hatásának a csökkentése miatt. A fűszerekből 1 kávéskanálnyit tegyünk hozzá, a gyömbérből kb. 1-2 cm-t vágjunk apróra. Igényel vizet , mert elpárolog főzés közben. Amikor már félpuha, lefedhetjük és készre főzhetjük. A tálaláskor vágott koriander levél passzol hozzá.