Fokhagymás zöldbab fűszeres burgonyával
A zöldbab vitamin tartalma, és rost tartalma jelentős. Megtalálható a B1-, B2- és a C-vitamin benne. Nagyobb mennyiségben tartalmaz káliumot, kisebb mennyiségben kalcium, magnézium, foszfor, vas, és mangán is található benne. Béta-karotinban, és omega-3 zsírsavakban is gazdag. A zöldbab fogyasztása a magas vérnyomás tüneteit enyhíti.
Jó a bélflórának, gyulladás csökkentő, és immunerősítő hatása is van, ha rendszeresen fogyasztod. Zöldbabból frisset ,vagy fagyasztottat válasz.
A burgonya sokféle ásványt tartalmaz. A gyógyhatása főleg nyersen, és héjában főzve érvényesül, az ásványok megmentésével. Főzve lúgos hatású. Más formában savas hatású.
A burgonya szerves keményítő tartalma megtisztítja a testet a nehéz fémektől. Nyers formában, a leve kúraként is használható erre a célra. A reszeléke gyulladáscsökkentő a sebekre, hogy csak néhányat említsek jótékony hatásából. És ételként a legtöbb féleképpen a krumplit használják fel a világon. Ez az étel egyszerű, és gyorsan elkészíthető.
Hozzávalók:
4 közepes új krumpli, 20 dkg zöldbab, 2-3 kicsi paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, kb. 4 kanál olivaolaj, zsálya, őrölt bors, csombor/ borsikafű, őrölt, koriander, őrölt kömény, őrölt chilli ( ha szereted pikánsan), vágott petrezselyem, vagy kapor.
A krumplikat félbe vágod, egy kis jénaiba, vagy tepsibe téve meglocsolod olivaolajjal (nem kell rá sok) , és rászórod a fűszereket ízlés szerint. A sütőbe 180-200 fokon enyhén ropogósra sütöd. Ha sietsz, le lehet fedni, és a végén lepirítani, vagy 10 percig előfőzni héjában.
A zöldbabot a maradék olajon lefedve párolod néhány percig, 1/2 dl vizet önts alá, majd a kockára vágott paradicsomot, sót, és a fűszereket szórd rá. (csombor, bors,) 10 perc múlva a fokhagymát összenyomva hozzá rakod, és fedetlenül néhány percig párolod. Majd lezárod a hőt , és rászórod a vágott petrezselymet. Illik hozzá a vágott kapor is. Átkevered, és már tálalhatod is!