Fűszerek
Az emberiséggel egyidősek a gyógy- és fűszernövények. Földünk adománya, hogy gyógyítani tudjuk betegségenket, lelkünket.
Nincs különbség a gyógynövények, és a fűszernövények között abból a szempontból, hogy mindegyik gyógyhatású, és segíti testünket valamiben. Az általunk gyógynövényként használt növényeket van, ahol fűszernek is használják és a fűszernövényekből gyógyteák, borogatások is készülnek. Szokások alakították ki hol, mire használják őket. Mára már a zöldfűszereket az átlag magyar konyha kevésbé preferálja.
Ebben a blogban az ételekhez sok zöldfűszert használok, javaslok. Néhány alap gyógynövény, a kedvenceim. Mindegyik friss formájában antimikrobális hatású, azaz gomba, vírus, és baktériumölő. Buzdítok mindenkit arra, hogy más fűszerezéssel is próbálja ki ,akár, a megszokott ételeit is.
Kardamom
A kardamom a világ egyik legrégibb, és legmegbecsültebb fűszere a keleti és déli országokban. A fűszerek királynőjének nevezik. Már ősidők óta használják gyógyítási céllal is. Balzsamos, citromra, és kámforra emlékeztető aromájú zöld kardamom inkább a lágyabb ízű ételeket, a fekete kardamom, a fűszeresebb, erősebb ízeket kívánja meg..
A szív gyógyszere, erre utal a fűszer neve is (cardamomum) , a görög kardia (=szív) és az amomum (=fűszer) szavakból tevődik össze.
Az emésztő- és légzőrendszert, női szerveket is pozitívan támogatja. Nyugtatja az idegrendszert, érzelmi kiegyensúlyozó hatása van. Erősíti az ember szívében lakó isteni öntudatot.
Nem javasolt nagyobb mennyiségben heveny gyulladások, infarktus utáni állapotok, esetén.
A kardamom antioxidánsokban, vitaminokban, ásványianyagokban is gazdag, ez pedig nemcsak a sejtjeinket óvja, méregtelenítő hatású is. A kardamomban található mangán fokozza a salakanyagok eltávolításáért felelős enzimek termelődését.
Borsikafű, Csombor
Karakteres ízű, ősi gyógynövény. Hatóanyagai fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, görcsoldó, stresszoldó, antioxidáns hatásúak.
Ezt a hatást, az ételek fűszereként is hozza, és ami az étkezés szempontjából fontos, hogy puffadásgátló, görcsoldó. Épp ezért leginkább a k betűs ételek fűszerének is kiváló, ( karfiol, karalábé, kelkáposzta, káposzta) és a hagymafélékhez is. a A babérlevéllel együtt, a savanyú, a hüvelyes, és a sajtos ételek ízesítője.
Aki nem ehet erős fűszereket, annak a bors helyettesítője lehet markáns illóolaj anyagával. Zöldséglevesek, főzelékek, pástétomokhoz fűszere.
Tárkony
Régen kígyómarásra is használták. A friss leveleket rágva fogfájás enyhítő, antibakteriális hatású. Főzete nyugtató hatású, tisztítja a májat, és az epét, pozitív hatással van a gyomorra. Kiváló só helyettesítő.
Kimerültség, depresszió, álmatlanság gyógyítója.
Az ételek amikhez illik, a bab, borsó, burgonya, uborka, főzelékek, zöldséglevesek, saláták, savanyúságok.
Koriander
A magját és a levelét ételekbe, és gyógyításra egyaránt használják az egész világon. Az indiai konyha alapfűszere.
Tartalmaz tizenegy féle illóolajat, és hat féle savat, közöttük, a C vitamint. A linolsav a reumás betegségek ellenszere, csökkenti a bőrduzzanatokat, immunerősítő.
Vizelethajtó és veseműködés segítő. Börgyulladás csökkentő, fertőtlenítő hatású, méregtelenítő, gombaölő így ideális az ekcémára, bőrszárazságra, gombás bőrbetegségekre.
Illóolajai emésztés, és májműködés segítők, de jól hatnak hasmenés, hányinger ellen, és antibakteriális hatásuk a szájban lévő gyulladások természetes gyógyszere.
Csökkenti a magas vérnyomást, és pozitív hatása van az idegrendszerre.
Vas tartalma kedvezően hat a vérszegénységre.
Anti-hisztamin hatása csökkenti az allergia tüneteit. A koriander olaj kiváló csípések, kiütések duzzanatok kezelésére kívül és belül egyaránt.
Dodecenált tartalmaz, mely antibiotikumként a szalmonella betegségek és a bakteriális fertőzések természetes ellenszere.
A zöld levelei gazdag kalciumforrások. Méregtelenítő hatása segít a nehézfémeket eltávolítani a szervezetből.
A benne lévő vitaminok, a béta karotin, és a foszfor, kedvezően hat a látásra.
Egyszóval a koriander is egy csodaszer. Sajnos friss korianderlevelet ritkán lehet kapni.
Ha valaki kedvet kapott a termesztésére itt talál róla információt.
Babérlevél
Pozitív hatása van a légzőszervekre, ízültekre, vizelethajtó és baktériumölő. Gyógyteaként ízülettisztító teaként fogyasztható. A babérolaj volt az első szilárd szappanok gyógyolaj eleme.
Az emésztésre pozotív hatással van, étvágyfokozó, i a savanykás ízű ételekhez illik, a bab, lencse, burgonya, tojás, káposzta ételekbe, savanyúságokba.
Kapor
Az egész világon elterjedt, és ahogy megjegyezte nemrég egyik utitársam ,"Méltatlanul keveset használjuk!" Ha elutazol délebre, vagy a Kaukázus vidékére, az egyik legtöbbet használt növény a levesekben, a zöldség, és húsételekben. Emésztést segítő, puffadást csükkentő, és antimikrobális hatású. Tartalmaz A-, B- és E-vitaminokat és sok ásványi anyagot is mint kalcium, vas, réz, magnézium, cink, foszfor. Baktériumölő hatása a fokhagymához hasonló. Illóolajában antioxidánsokban, és flavonoidokban bővelkedik. Magja görcsoldó, enyhe fájdalom csillapító, és stresszoldó hatású.