Tajine ( tázsin) fügével
Egy kedves barátomtól kaptam szép, érett fügéket, és nem tudtam elképzelni csakis, hogy egy tajineban csücsülnek a zöldségek között. Marokkóban ismertem meg ezt az izbombát, amit a zöldségek, és a fűszerek egyvelege mennyeivé varázsol. Tajinenak hívják az edényt is amiben készül, de elkészíthető egyszerű cserép, vagy jénai tálban.
Sokféle képpen lehet a zöldségeket és a gyümölcsöket variálni , gyakori a füge, a datolya, és a mazsola benne, attól függ, mi van kéznél..
Mindig hozok magammal fűszereket is amikor utazom, de ha véletlenül nincs kéznél nálatok tajime fűszerkeverék, az összetevőit adom meg a receptben.
Hozzávalók 2 személyre :
1 padlizsán fele, 1 cukkini fele, 1 közepes hagyma, 1 nagy répa, 1 kápia paprika fele, 2 kisebb új burgonya, 1 nagy, vagy 2 kicsi paradicsom, 1 nagyobb zöldhagyma, 3-4 érett füge, 3-4 gerezd fokhagyma, egy kis darab gyömbér, 4-5 kanál olivaolaj, só, bors, őrölt kardamon, őrölt koriander, őrölt chili paprika,őrölt piros parika, szurokfű, zsálya.
A zöldségeket héjastól - a füge, paradicsom, kápia kivételével - összevágjuk nagyobb darabokra. Olajat öntünk a sütőedény aljára, és a zöldségeket beleteszük az egészben hagyott, megtisztított fokhagymával, a fügével, és 4-5 szelet gyömbérrel. Enyhén megsózzuk. A fűszereket érdemes összekeverni, mindenből, - kivéve a chilit, az izlés kérdése - tegyünk egy kis pohárba fél teáskanálnyit, a piros paprikából, sóból, és a kardamonból lehet többet is. Egy serpenyőben felhevítünk 1-2 kanál olajat, az összevágott zöldhagymát, és a fűszereket beleszórjuk. 5-6 másodpercig kevergetjük, és felöntjük 1,5 dl vízzel. Mehet a zöldségekre.
A tetejére kerülnek a kisebbre vágott paradicsom, és kápia darabok. Az edényt lefedjük és 180-200 fokon 40 percig sütjük. Az utolsó 10 percet lehet fedés nélkül, hogy egy kicsit karamelizálódjon. A fűszereket, és a zöldségeket ízlés szerint variálhatod. Lehe tenni hozzá céklát, karfiolt, a tetejére a paradicsom mellé szoktak tenni zöldborsót. Amikor elkészült, meg lehet szórni vágott petrezselyemmel.