Káposztás fikucci répás kölessel
Ez is egy gyorsan elkészíthető étel, és most hogy jön a hidegebb időjárás, jó, melegítő hatású, könnyű, mégis tartalmas.
A köles, ha nincs jól elkészítve és úgy kóstolod, nem fog ízleni. Semleges íze fűszerezést igényel. Attól függően, hogy mihez készül, lehet pergősre , vagy krémesebbre főzni. Édesség, és sós étel alapja is lehet.
Jó hatása van az emésztésre, glutén mentes, lúgos hatású, alacsony kalória tartalmú, rostban gazdag, és fehérjében is bővelkedik.. Magnéziumot, és B vitaminokat tartalmaz, prebiotikus hatása a jó baktériumok termelődését serkenti. Madáreledelnek mondják, és az is, de az ember már több ezer éve fogyasztja, és él gyógyhatásaival.
Hozzávalók 1 adaghoz:
-
1 pohár köles
-
1 kis fej káposzta fele
-
1 nagy fej hagyma
-
1 nagyobb répa, vagy paszternák, nagyon finom vele
-
2 cikk fokhagyma
-
friss, vagy szárított kapor
-
köménymag, borsikafű, őrölt kurkuma, só
-
2 púpos evőkanál kókuszzsír, vagy olaj
A káposztát, hagymát, répát apróra vágjuk, másfél kanálnyi olajon a hagymát, és a káposztát egyszerre pároljuk, és közben fűszerezzük a borsikafűvel, sóval, köménymaggal. Amikor már majdnem készen van- ez ízlés kérdése, hogy lepirítod egy kicsit, vagy szép áttetszőre hagyod, - akkor beleteszed az összevágott kaprot. Ha friss a kapor, csak a legvégén. Közben a maradék kis olajon a répát átpároljuk kicsi sóval, és amikor kezd puhulni a megmosott kölest dupla mennyiségű vízzel ráöntjük. Vigyázat! A köles habzik, mikor főni kezd, kifuthat, ezért, ha már egyszer felfőtt alacsonyabb hőfokon kell tovább főzni, lefedve. Mehet bele egy kávés kanál kurkuma, só esetleg ha szereted curry. Vízzel pótolni kell. Gyorsan megpuhul, és a víz mennyiséggel szabályozhatod, hogy krémes legyen , vagy pergős. Ne főzd teljesen puhára és az utolsó 3-4 percben nyomd bele a fokhagymát, és utána zárd el a hőt alatta, és lefedve hagyd még duzzadni.
A nevében ne keress értelmet ez az, aminek látod, és fantázianév.